Ijsbaden voor Dummies

Een ijsbad gebruiken? De ideale routine.

Een verkwikkende ervaring

Een ijsbad kan een verkwikkende ervaring zijn, maar het is belangrijk om het op de juiste manier te doen.  Met deze tips verloopt je ijsbadroutine veilig en effectief.

Vullen

Uiteraard begin je eerst met het vullen van je ijsbad.  Ben je een beginner?  Dan is de  ideale temperatuur 10° à 15° C.  Meng het water regelmatig zodat je de juiste temperatuurverdeling krijgt.  Je kan de temperatuur in de gaten houden met de thermometer zodat de temperatuur binnen het juiste bereik blijft.

 

Begin langzaam

Vergeet de beelden van de nieuwjaarsduik of van de diehards die zonder verpinken in het water springen bij vriestemperaturen.  Wanneer je nog geen of weinig ervaring hebt met het nemen van een ijsbad begin je best langzaam.  De ideale temperatuur voor een ijsbad ligt tussen de 4° en 6° Celcius.  Maar zoals eerder aangegeven, kan je als beginner best de watertemperatuur tussen de 10° à 15° C houden.  Zorg ervoor dat het water niet kouder is.  Zo voorkom je dat je lichaam in shock raakt.  Je hoeft ook niet meteen vijf minuten in ijswater te zitten, begin best met één of twee minuten.  Bouw van daaruit langzaam op, verspreid over een aantal korte sessies per week.

 

 

Luister naar je lichaam

Je lichaam is de beste maatstaf.  Voel aan hoe je lichaam reageert.  Ons lichaam heeft van nature een overlevingsmechanisme.  Blauwe lippen, ongecontroleerd trillen, … zijn signalen dat je lichaam in onderkoeling gaat.  Merk je dat je verkrampt of ongemak ervaart, ga er dan onmiddellijk uit.  Het is belangrijk om je goed te voelen tijdens het nemen van een ijsbad.  Spring er dus niet ineens in, maar ga langzaam en beheerst het ijsbad in zodat jouw lichaam zich kan aanpassen aan de kou.

 

 

Begin met het onderdompelen van je voeten en onderbenen.  Geef je lichaam even de tijd om aan de temperatuur te wennen voordat je omhoog werkt naar je middel en borst.  Slow is the key! 🙂

 

Concentreer je op je ademhaling

Adem langzaam en diep in door je neus en adem uit door je mond.  Deze techniek helpt om kalm te blijven en de reactie van je lichaam op de kou te reguleren.  Van nature heeft je lichaam de neiging om te verkrampen.  Je lichaam verbruikt veel energie om het weer warm te krijgen.  De bloedvaten vernauwen zich en er stroomt minder bloed naar de bloedvaten onder je huid en naar de ledematen.  Door diep en rustig te ademen, verminder je de natuurlijke stressreactie van je lichaam.  Hierdoor kan je de kou beter verdragen en helpt het om beter te kunnen ontspannen.

 

Een paar minuutjes

Verleng de dompeltijd geleidelijk naarmate je meer gewend raakt aan de kou.  Maar we raden je aan om de eerste paar sessies kort te houden, niet langer dan 2 minuten.  Deze duur is voldoende om de voordelen van koudetherapie te ervaren zonder je lichaam te overweldigen.

 

Sla de sauna een keertje over.

Je kan perfect een ijsbad nemen zonder het gebruik van de sauna.  Veel mensen combineren een ijsbad graag met een sauna, maar dit kan de voordelen van koudetherapie teniet doen.  De positieve effecten ontstaan niet alleen tijdens het koude water, maar ook tijdens het natuurlijk opwarmen erna.  Dit opwarmingsproces, ook wel thermogenese genoemd, duurt doorgaans zo’n twintig tot dertig minuten.  Tijdens dit proces geven je bijnieren ‘catecholamines’ af.  Deze zorgen voor een verhoogde stofwisseling en warmteproductie.  Versnel je het opwarmingsproces met de sauna, jacuzzi of een warme douche, dan kan het zijn dat je bijnieren de gezonde stofjes niet meer afgeeft.

Langzaam, ook in de omgekeerde volgorde.  Is je tijd om?  Kom dan langzaam en voorzichtig uit het ijsbad. Trek dus niet onmiddellijk een spurtje naar de eerste de beste sauna, warme douche of jacuzzi.  Zoals hierboven vermeld doet dit het effect van een ijsbad teniet.  Te snel uit een ijsbad komen kan ook duizeligheid of een licht gevoel in je hoofd veroorzaken.

Droog je af met een handdoek en trek droge kleding aan.  Je kan je lichaam beter op natuurlijke wijze opwarmen.  

Tip: je kan lichte oefeningen doen of stretchen om de bloedsomloop en warmte te bevorderen.

 

Wees consistent

Wat geldt voor saunabezoekjes, geldt ook voor ijsbaden.  Bouw langzaam op over meerdere verschillende sessies doorheen de week.  Voor een goed resultaat streef je er best naar om 2 tot 3 keer per week een koude duik in je routine op te nemen.  Naarmate je je maar comfortabel voelt, kan je experimenteren met koudere temperaturen en/of langere periodes.

Tot slot

  • Ervaar je gezondheidsproblemen of ben je zwanger?  Raadpleeg dan eerst je huisarts.
  • Drink voldoende water voor, tijdens en na de sessie om gehydrateerd te blijven.

Ontdek hier het volledige aanbod: https://osensewellnesshop.be/pages/overkappingen

 

Ontspannende welnessgroeten.

 

Kim en Jonathan

ZOEK JE MATCH

Bekijk onze overkappingen

Ontdek vandaag nog onze prachtige producten en transformeer jouw tuin in een oase van luxe en ontspanning. Bij O’Sense bieden we hoogwaardige wellnessproducten die perfect aansluiten op jouw wensen. Van overkappingeng tot op maat gemaakte sauna’s, verfrissende zwembaden en stijlvolle jacuzzi’s, onze collectie belooft de ultieme wellnesservaring.